„Prietenia este floarea unei clipe şi fructul timpului” — M A. von Kotzebue
Follow Me

Tutorial: Cum sa alegi o banda de leduriBy  Daniel Constantin     miercuri, iunie 24, 2015    Etichete:,,,,,    Cu totii vedem in jurul nostru aceste mici dispozitive care produc lumina de calitate cu un consum redus de energie.
   Atunci cand te-ai uitat dupa o astfel de banda ai vazut probabil ca are ledurile cu astfel de denumiri: 3528, 5050, 3020 sau 3014.

Comparatie intre benzile cu leduri 3528 si cele cu leduri 5050
Ce sunt SMD-urile 3528 si SMD-urile 5050 ?

   Iata o poza care te va ajuta sa intelegi foarte repede diferenta intre cele doua SMD-uri. Nu-i asa ca ai observat diferenta?   Benzile de leduri pot fi fabricate cu o varietate de smd-uri.Numerele acelea pe care le vezi in denumirea smd-ului sunt de defapt marimea cipului - lungimea si latimea sa. In prezent sunt smd-uri mai mici si chiar mai performante: 2835, 3014, 5630 si 3020.

 Deci, care este diferenta intre SMD-ul 5050 si 3528 si ce ar trebui sa stii atunci and faci alegerea?

   SMD 5050 LED Strip light
Acest SMD 5050 este denumit asa deoarece dimensiunile lui sunt 5.0mm x 5.0mm. Are 3 LED-uri intr-un singur chip (tri-chips) si sunt mai luminoase fata de smd-ul individual 3528 (are doar un singur led).
   Iata cateva exemple de utilizare a benzilor cu SMD 5050 :


   Ele sunt folosite cand ai nevoie de intensitate luminoasa ridicata pentru proiectele tale, mai ales pentru cele in care folosesti banzi RGB (benzi de leduri ce au cate trei culori - rosu,verde si albastru). Teoretic SMD benzile cu smd 5050 pot sa ofere o intensitate a luminii de 3 ori mai mare fata de benzile 3528. Chiar daca produc mai multa caldura fata de smd-urile mai mici ele sunt departe de caldura produsa de alte surse de ilumint.
   Acest tip de smd-uri necesita un suport mai mare pentru disipa caldura creata dar au un mare beneficiu si anume ca prin combinare celor trei leduri din fiecare cip(atunci cand sunt folosite cipuri RGB) se pot crea milioane de combinatii de culori; folositor, nu?

SMD 3528 LED Strip light
Au aceasta denumire SMD 3528 deoarece dimensiunile lor sunt 3.5mm * 2.8mm. Aceste smd-uri au doar un led fiecare, au si ele o luminozitate mare dar nu ca cele 5050, dar daca sunt folosite mei multe la un loc pot fi mai stralucitoare.


   Aceste smd-uri sunt folosite la televizoare, aplicatii pentru mobilier sau spatii inguste unde cele 5050 nu ar avea loc.

   SFAT: Numarul de smd-uri pe metru de banda este foarte important!

   Iata cateva exemple de utilizare ale acestor benzi:Alte marimi: SMD 3020 si 3014


  3020 SMD LED chips                                                       3014 LED chips

   Chiar daca smd-urile 5050 si cele 3528 SMD sunt cele mai populare de pe piata, producatorii si-au schimbat gama de produse rapid in ultimii ani.
   Astazi exista benzi cu smd-uri mai performante si mult mai luminoase. SMD-urile 3020 si cele 3014 sunt mai mici si mai eficiente fata de predecesoarele lor.Datorita marimii lor, pot fi utilizate in aplicatii mult mai complexe:

Deci, ce trebuie sa faci atunci cand alegi o banda de leduri?

Trebuie sa alegi o banda 5050, 3528, 3020, 3014, sau cu alte denumiri de care nu ai auzit pana acum?


   Marimea cipului din care este facuta banda conteaza foarte mult dar si numarul acestora pe banda, dar toate acestea depind de modul in care le vei folosi. Iti recomand ca inainte sa faci alegerea sa iti spui urmatoarele intrebari:

  • Sunt Dimmable sau non dimmable(adica se poate regla intensitatea lor luminoasa sau nu)?
  • Ce culoare vrei?
  • Ce luminozitate iti trebuie?
  • In ce conditii o vei folosi?

   Cand cumperi o banda led fii atent la urmatoarele detalii!

  • Cate leduri sunt efectiv pe banda si luminozitatea acestora?
  • Fii atent la caracteristica CRI (Color Rendering Index)
  • Ce putere are(numarul de wati)?
  • Este impermeabila sau nu?

About

In 2017 blogul a aniversat 3 ani de la lansare, timp in care a fost vizitat de mai mult de 170000 de ori si pentru asta va multumesc tuturor pentru sprijinul acordat si va astept in continuare sa vizitati si chiar sa distribuiti si prietenilor vostrii ceea ce v-a placut.


Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Follow by Email

Totalul afișărilor de pagină

YouTube