„Prietenia este floarea unei clipe şi fructul timpului” — M A. von Kotzebue
Follow Me

Interviu despre orasul Potcoava de azi si maine



By  Daniel     sâmbătă, septembrie 26, 2015    Etichete:,,,,, 


   

   Zilele trecute, mai exact in data de 22 septembrie, am realizat impreuna cu primarul orasului Potcoava un interviu in care acesta a vorbit despre cum se prezinta orasul nostru dupa cei 3 ani de mandat, dar si ce proiecte are pentru viitorul apropiat.
   Interviul il puteti urmari in cadru acestui articol, dar si Aici.



   In cele ce urmeaza puteti sa aflati cateva lucruri importante ce privesc dezvoltarea localitatii dumneavoastra. 

Interviu despre orasul Potcoava de azi si maine


--------------------------------------------------------------
   D.C.: Buna ziua Domnule primar!

   Primar: Buna dimineata Daniel!

   D.C: Da, buna dimineata, e dimineata! In cele ce urmeaza va propun sa realizam o ‘radiografie’ a orasului in care traim. Au trecut mai bine de trei ani de cand sunteti in fruntea acestui oras,  ce puteti sa ne spuneti despre proiectele realizate pana acum?

   Primar: Sunt multe de spus dupa parerea mea,  dar pana la urma daca cetatenii le observa e mai important fata de ce spun eu, dar o sa va spun cateva. Cred ca se vad si cine vrea sa vada, vede, cine nu… in fine. Avem 3 ani de zile si o perioada grea de criza (n.r. economica) si daca tinem cont si cum am preluat primaria cu multe datorii si cu o lucrare de canalizare in desfasurare, dar de fapt era la pamant; era santier in Potcoava, distrugeri doar. Am reusit sa asfaltam in jur de 3 km, adica 900 de metri sunt pe Gura Osicii asfalt nou, 500 de metri pe Falcoieni Deal, 1.3km la gara: jos, panta si pana la gara plus 600 de metri la Trufinesti, 600 de metri de asfalt nou, nu ce era realizat inainte, se mai realizase 1km inainte. Deci, din punct de vedere al infrastructurii s-a investit un pic, bineinteles pe drumuri laterale, ca pe drumul principal era o lucrare in desfasurare care nu se mai termina. De asemenea am reusit sa duc la bun sfarsit un proiect depus inainte de fostul primar, o gradinita cu fonduri de la Banca Mondiala, fonduri din afara  care a fost prima din judet  cred,  care s-a facut, au fost mai multe aprobate. Am facut-o in 2013, pana la sfarsitul anului era facuta - prima gradinita de acest gen din judet. De asemenea am realizat parcari la toate scolile; in afara de parcarea de la Scoala Sinesti care era realizata, restul nu existau, nici la liceu, nici la Falcoieni, nici la gradinita de la Sinesti unde am realizat o alee, trotuar. Mai mult , in urma inundatiilor de anul trecut cand au fost probleme, am intervenit si am inceput sa executam santuri si la ora actuala avem executati peste 2 km de santuri, santuri betonate, am decolmatat foarte mult ... in fine. Deci realizarile importante astea sunt, am incercat sa modernizam zona de centru, cu posibilitatile care erau; am pus flori, s-a schimbat in curtea primariei, de asemenea in primarie , chiar daca putini au observat, s-a amenajat, poti sa intri cu alta placere, nu sa te speri cand intrai in primarie cum era inainte, cam atatea si inca mai sunt pe ordinea de zi.

   D.C.: Orasul face parte din grupul de actiune locala Dirjov-Plapcea-Vedea. Ce puteti spune despre un grup de actiune locala? Ce beneficii aduce locuitorilor?

   P: Mai intai ca sa inteleaga toata lumea, un grup de actiune locala este o asociatie de mai multe localitati ca sa putem accesa mai usor fonduri europene, localitatii noaste ii aduce un beneficiu, ne-a adus déjà, pentru ca suntem aproape de finalizarea unui proiect. Am depus un proiect, axa 2.1.5 se numeste, pentru pod si asfalt care face legatura intre Satul Nou si drumul judetean (n.r.Dj 703 C) ce merge spre Ciuresti. Zona de acolo care era mai mereu inundata si in momentul cand erau ploile mari si Plapcea crestea cei din zona nu mai puteau veni in localitate si trebuiau sa se duca tocmai pe la Icoana. Incepand de anul acesta podul este gata, probabil ca in maxim o saptamana, doua sa zicem va fi si asfaltul turnat, deci de la fantana din Satul Nou si pana la drumul judetean, in zona lui Marin Tuicaru cum zice lumea, va fi asfalt si pod peste Plapcea, un pod foarte solid, daca ajungi acolo poti sa pozezi,  sa filmezi. E un proiect de 200.000E +TVA, bani care sunt primiti din fonduri europene, asta-i beneficiul nostru cu GAL-ul. GAL-ul Dirjov-Plapcea-Vedea si-a facut treaba, noi am reusit sa accesam, suntem aproape sa terminam proiectul. De anul viitor intram in altul, unul si mai mare cu mai multe localitati, noi vom fi liderul acestui GAL si vom depune proiecte anul viitor, sa facem inca ceva pentru localitate. Asta-i avantajul Gal-ului si e mult mai usor decat sa umbli pana la Bucuresti, toate se fac aici, in plus Slatina cel mult Craiova.

   D.C.: Ati pomenit de inundatiile de anul trecut, ce strategie aveti pe viitor pentru preintampinarea acestora?

   P.: Am inceput deja de anul trecut, mi-am propus niste lucruri, unele le-am realizat, unele nu. In primul rand am decolmatat cu utilaje mari Plapcea pe o portiune destul de mare. Dar nu este suficient. Anul asta am vorbit cu cei de la Ape si ne-au promis ca pana la sfarsitul lunii octombrie, noiembrie, trimit utilajele  sa continuam sa incercam din nou sa facem digul ala pe care il facusem si l-a luat apa din nou pentru ca nu a apucat sa se aseze. De asemenea am decolmatat Osica, care a inundat cel mai mult, de la cap la coada, imediat dupa ce am reusit sa facem treaba asta au fost ploi, s-a umflat dar nu a mai dat peste. De asemenea am realizat 2 km de santuri si lucram in continuare, santuri betonate care in general le-am facut in zone unde scurgerile pleaca spre Plapcea. Nu putem face de la cap la coada toata localitatea pentru ca sunt 14-15 km pe o parte, 14-15 pe alta parte si e vorba de foarte mult, dar macar in zonele unde se aduna apa mare si o preia santurile spre Plapcea astea sigur vor fi facute anul asta si anul viitor vom continua. Acum sa-ti spun ceva si vreau ca si cetatenii sa inteleaga asta, mai conteaza si cum se implica cetatenii, pentru ca nu putem cat am vrea noi. Noi nu o sa putem sa sapam la fiecare santul la  poarta, sa-l curatam; are obligatia cetateanul, pentru ca si asta ne ajuta , daca au santul facut nu se mai strange apa si au sanse sa scape sa nu vina apa peste ei. Cele mari Plapcea, Osica, Dragomirul si Soimul care le-am decolmatat anul trecut, le intretinem in continuare; in momentul in care observam colmatari, - tocmai de aia ne-am cumparat acel buldo-excavator, acum avem utilajul nostru sa nu mai apelam la altii,- le tinem sub control. Dar santurile nu o sa reusim, pentru ca sunt zeci de kilometri de santuri numai pe langa drumul principal, daca si luam si drumurile laterale avem zeci, sute de kilometri adunati si pe o parte si pe alta. Oamenii trebuie sa inteleaga ca trebuie sa isi mai decolmateze,  permanent sa isi intretina santurile. Primaria cat ar vrea si cat efort ar face nu o sa reuseasca sa le curete, sa intretina toate santurile. In general noi am curatat, mai curatam baraciile adica Aninul, mai sunt cateva baracii mai mari, nu santuri micute, care le avem in plan inca pregatit sa-l facem acum la sfarsitul anului sa le decolmatam, sa le sapam; este vorba de baracia care pleaca de la magazinul lui Petri daca stii si ajunge tot la Zamfirica, acolo in spate. Aninul care spuneam pe aici; este vorba de baracia care pleaca de la nea Valeriu spre Satul Nou care trebuie decolmatate. Am decolmatat Falcoienii, ce-i drept vreo 2, inca mai sunt cateva baracii mari pe care o sa le facem cu utilajul nostru, dar una peste alta trebuie si oamenii sa se implice, altfel e greu. Noi facem cat putem aici, in general pe cele mari, pe care intram cu utilajul, dar multe trebuie sa le faca fiecare in parte, la poarta, care trec prin gradina, asta e si obligatie conform legii.

   D.C.: Ca tot am pomenit cuvantul “strategie”. Am observat ca pe site-ul primariei este publicata “Strategia de dezvoltare 2014-2020”. Ce puteti sa ne spuneti despre ea?

   P.: Eu inainte, cand am venit la primarie, nu am gasit nici un plan, nici o strategie pentru viitor si am incercat, ne-am gandit ca ar fi totusi un lucru bun macar sa ne propunem si dupa aceia, dupa ce ne propunem vedem ce putem realiza din ele, cat de mult daca se poate si in 2013 am realizat impreuna cu niste specialisti o strategie pentru 2014-2020 cam ce am crezut eu impreuna cu mai multi consilieri cu care m-am sfatuit si bineinteles cu ce mi-au spus si consultantii ca ar fi necesar si ca am putea realiza, ca am putea accesa fonduri; bineinteles si in urma sfaturilor si parerilor cetatenilor, noi le-am notat si le-am bagat in strategia aceasta. Acum strategia asta nu e numai un plan, ea era obligatorie, altfel numai poti sa mai depui (n.r. proiecte europene) , pentru ca oamenii aia la care te duci si spui ca vrei sa faci asfalt  si pod te intreaba ‘Tu ce strategie ai?’, ‘De ce faci podul asta?’ Mai mult si guvernul a inceput acum sa ne ceara, numai e cum era odata ne gandeam in octombrie  ce mai avem de facut in decembrie; nu, acum ne  cer pe ani de zile nu cum era inainte si apoi trebuie sa urmarasti, sa te lupti, sa te zbati sa realizezi lucrurile alea, de asemenea noi am mai realizat si PUG-ul (Planul urbanistic general) care iar este foarte important si necesar ca sa accesezi fonduri. Era ceva prin 2001, ceva ca sa functioneze localitatea sa dea autorizatii, ca nici autorizatii numai ai voie(n.r sa eliberezi)  in momentul in care nu ai PUG, pug-ul acela era expirat din 2006. Am inceput in 2013, 2 ani a durat, am realizat un nou PUG. In urmatorii 5 ani ne ghidam dupa el, avem stabilite niste criterii, niste regulamente cum sa construim, ce culori sa facem. Conform noului PUG nu ar trebuie toti sa mearga pe culori stridente si pe acela l-am dat sa-l puna pe site si de asemenea este obligatoriu pentru accesarea de fonduri. Acolo ne-am propus foarte multe, nu stiu cate vom realiza, dar sunt convins ca vom realiza din ele. Unele deja le-am realizat. Orice faci trebuie sa stii si tu in viata, trebuie sa iti propui si sa ti le planifici ca altfel daca te gandesti azi ca vrei azi, ca vrei maine déjà o sa fie mai greu . Acum nu ne mai accepta Uniunea Europeana, ne cer planuri pe 5 ani, pe 10.


   
   D.C.: Sa abordam o problema mai sensibila: cea a locurilor de munca. Cum arata o statistica in ceea ce priveste numarul locurilor de munca?

   P.: Din cat cunosc eu nu suntem nici ultimii din judet cu somajul, adica nu avem cel mai mare procentaj, dar nici nu suntem fericiti. Sunt probleme, somajul este destul de ridicat. As vrea totusi aici sa inteleaga lumea ca asa cum am mai explicat, de multe ori lumea a inteles ca eu, ca primarul, ca e treaba lui sa faca locuri de munca sau sa le inventeze, nu e asa. Primarul are obligatia sa faca tot ce depinde de el sa creeze conditii pentru investitori, sa indrume cetatenii catre locuri de munca in alte localitati daca afla, ceea ce eu asta am facut si am incercat, bineinteles ca nu sunt nici eu multumit de ce s-a realizat, adica mi-as dori sa reusim sa dam drumul la avicola , de exemplu. ‘Sa dam drumul’ – asta este o exprimare, nu pot eu sa ii da drumul, acolo este un patron italian care orice mi-a cerut, orice mi-a solicitat am raspuns cu ‘da’, el mi-a promis, in fiecare an promite, ca anul viitor se apuca de ea sa o amenajeze, sa ii dea drumul. Acum el hotareste, iar noi primaria nu putem sa cream locuri de munca cat este necesar in localitatea noastra. Singurul lucru care l-am putut eu direct sa-l creez a fost SRL-ul acela al primariei, la care e actionar consiliul local. Eu am infiintat un SRL nou, societate cu actionari consililul local, adica actionar este statul cum ar veni, unde am reusit sa angajam 15 oameni, astea sunt niste locuri care am reusit la nivel de localitatea noastra direct. Mai mult de atat primaria nu poate sa se implice direct, in schimb este datoria primarului, a consiliului local sa creeze conditii: sa fie apa, sa fie canalizare, sa fie drumuri bune ca sa atragi investitori. Deocamdata e greu indiferent cat am moderniza noi si sa va spun de ce: pentru ca nu numai ce faci in localitate conteaza, conteaza si niste drumuri expres sau autostrazi in zona; daca nu le ai in apropriere investitorii mari nu o sa vina niciodata pentru ca oamenii cauta in primul rand drumuri sa poata sa transporte produsele. In rest apa, canalizare, gaze slava Domnului sunt si daca avem o solicitare din partea unui intreprinzator, asta promit si le-am promis la toti investitorii potentiali ca am investi ca si primarie, i-am ajuta numai sa vina sa creeze locuri de munca; si gaze- daca e o zona unde nu sunt gaze, putem sa tragem. Asta e ce am putut sa fac, mai mult nu pot sa oblig pe nimeni sa creeze locuri de munca, totusi eu asa cred ca un pic, fata de 2012 cand am preluat, am mai scazut somajul si pentru faptul ca am avut norocul sa am o relatie buna cu cei de la Scornicesti, italienii aceia care fac piese si acolo am reusit sa angajam peste 40 de fete, eu m-am implicat sa le dau o aprobare ca sa transporte fetele la munca. Asta am reusit eu si am  pus si o vorba pentru cetateni sa se mai angajeze, cat am putut; si ce? pana la urma nu sunt eu patronul, sper ca ati inteles. Mai departe eu imi doresc sa ne punem la punct cel mai mult aici in localitate ca sa fim tentanti pentru investitori. De asemenea cladirea domnului Iliescu am promovat-o cat am putut, domnul Iliescu a vrut sa o vanda sau sa gaseasca partener dar nu s-a reusit. Eu am promovat-o si am vorbit cu foarte multi, au fost niste discutii dar deocamdata nu s-au concretizat. E nevoie de mai multe locuri de munca clar, dar eu cred ca un pic fata de 2012 s-au mai creat cateva locuri de munca in zona .

   D.C.: In decursul anului viitor o sa fie alegeri locale veti mai cere sprijinul locuitorilor pentru un nou mandat?

   P.: Bineinteles, cand nu o sa mai doresc anunt din timp, acum déjà mai sunt 8 luni si mi-am anuntat intentia de a candida din nou. Acum eu le cer sprijinul, eu o sa ies in campanie cu ce am reusit sa fac din ce am promis, dumnealor hotarasc. Nu pot sa oblig pe nimeni, nu ma supar pe nimeni. Eu am promovat o politica in astia 3 ani a “usilor deschise”, a transparentei, a criticii in gura mare pe strada, daca au ceva de spus si tin sa spuna nu ma deranjeaza, nu e treaba mea sa contabilizez eu ce spune fiecare sau sa ma supar ca zice unul nu stiu ce, fiecare isi expune parerea cum crede de cuviinta si atat, mai mult nu ma deranjeaza. Eu astept de la dumnealor sa vina daca sunt interesati sa intrebe unde nu stiu daca poate eu nu reusesc sa promovez sau sa prezint cam tot ce am reusit sa fac, eu incerc sa le promovez cat mai mult si o sa le arat la fiecare ce am reusit, ce am realizat si eu as vrea sa fi facut mai mult, asta e ce am reusit eu. Cred ca realizarile in astia 3 ani, tinand cont ca a fost o perioada foarte grea si politica si criza (n.r. economica), eu sunt multumit, nu foarte multumit, se putea si mai bine.

   D.C.: Avem in localitate un numar insemnat de elevi printre care am fost si eu si majoritatea locuitorilor, probabil si dumneavoastra. Cum se implica primaria in sprijinirea infrastructurii de invatamant? Aveti planuri de modernizare a acesteia?

   P.: Noi anul asta am demarat déjà proiecte pentru Scoala Falcoieni, Liceu (partea veche, nu extindere), pentru gradinita de la Sinesti si pentru scoala de peste drum, pentru ca nu au toalete, au toalete in gradina, nu sunt izolate termic. Noi déjà lucram la niste proiecte sa le depunem pe fonduri europene pentru modernizarea unitatilor scolare: sa dispuna de grupuri sanitare moderne, sa fie reabilitate termic, la Falcoieni sunt probleme si cu acoperisul, sa le reparam 100% daca se poate. E vorba de bani foarte multi si in bugetul localitatii nu sunt bani. De asemnea am demarat déjà si probabil weekendul celalalt, nu asta, cand vii acasa saptamana viitoare poti sa constati la Sinesti si la liceu am demarat modernizarea terenurilor de sport, erau in stare jalnica: nu mai aveau garduri, porti rupte, asfalt si beton rupt, denivelat. In maxim o saptamana e gata, am reparat/refacut gardul, am refacut suprafata de beton sau asfalt si am indreptat-o si cel tarziu pana luni, marti 27-28 septembrie avem terenuri sintetice, covorul sintetic a venit déjà, este depozitat


   D.C.: Am stat de vorba cu mai multi locuitori. Acestia s-au plans de cateva probleme, printre care enumar: una referitoare la serviciul de salubritate, unii reclama faptul ca masina aceea nu ajunge pe toate stradutele, desi ei sunt obligati sa plateasca taxa de salubritate. Ce puteti spune?

   P.: Eu le-am tot explicat celor care au vrut sa vina sa ma intrebe sau care au fost interesati direct sa vina la primarie sa vada care e situatia. Le mai explic inca o data acum si sper sa vada cat mai multi si sa spuna si celorlalti. Taxa de salubritate nu e platita pentru serviciul de salubritate al primariei, primaria nu are serviciu de salubritate ca sa lamurim. Serviciul de salubritate este desfasurat de catre firma de la Scornicesti SC Sortis SRL Scornicesti, este o societate in care am gasit Potcoava asociata cu Scornicestiul, cu Tatulesti, Optasi si Colonesti, deci o asociere de mai multe localitati au infiintat serviciul de salubrizare si au fixat o taxa care e de 2 lei/cetatean lunar, 2 lei/cetatean nu pe gospodarie. Noi am vrut sa ajutam cetateanul, am intervenit, nu stiu cat de corect va fi la un control, este o taxa adresata direct cetateanului, e un serviciu catre cetatean si acesta trebuia sa plateasca 2 dei de persoana. Noi am decis aici impreuna cu Consiliul Local sa suportam un leu, un leu il plateste primaria din taxele si impozitele pe care le platesc cetatenii, un leu il platesc dumnealor direct. Banii aceia se platesc catre societatea de la Scornicesti, societatea de la Scornicesti are obligatia sa vina, nu pe la fiecare ca asa e programul, asa a fost la inceput; sa vina si sa ridice gunoiul din punctele acelea unde sunt europubelele acelea de o tona. Punctele acelea numai sunt chiar toate pentru ca nu stiu cine, care au avut grija de au mai luat, le-au mai desfiintat, eu numai pot sa vorbesc de ce s-a intamplat. Ce e sigur, e ca eu am mai facut iar alte puncte, am reusit sa mai fac de containere rost, am mai recuperate de pe unde erau aruncate si am reusit sa mai inmultim punctele astea sa fie in cat mai multe zone. Sunt convins ca nu acopera toata localitatea, de fapt nici nu sunt, adica sunt departe de unii cetateni si le e greu sa duca (n.r. deseurile) pana la ele, dar si pe alta parte sa le duca cu caruta pana la garla e mai rau, facem si mizerie nici nu e in regula, nu e voie… in fine deci astea sunt, asta e programul, dumnealor pentru asta platesc. Ca sa ajut mai mult, am constatat ca serviciul asta de la Scornicesti nu ne asigura poate nici 25% din gunoiul care se colecteaza la noi, la nivel de localitate; atunci, cu aprobarea consiliului am facut un program cu tractorul, nu-i serviciu de salubritate, nici nu avem voie sa infiintam serviciu de salubritate, trebuie multe autorizatii si fiind cei de la Scornicesti nici nu iti mai da alta societate, dar am facut un program cu tractorul de doua ori pe saptamana – martea zona de Sinesti iar miercurea zona Falcoieni si Trufinesti. De ce am facut programul acesta? Sa incercam sa trecem cat mai aproape de cetateni sa isi scoata la poarta. Tractorul se duce in general acolo unde scoate lumea gunoiul, pentru ca sunt multe zone unde nu au scos. Ne-am plimbat la inceput sa stiti, dar lumea nu aflase. Nu e o problema daca cineva doreste trebuie sa ne anunte si facem sa o ia si pe acolo, dar sa se plimbe degeaba ca sunt multe zone in care nu scoate nimeni la poarta nimic si sa se plimbe cu tractorul nu are rost. Dar inca o data asta e o facilitate pe care am creat-o noi, primaria, ca sa ajutam mai multi, sa le mai preluam celor care stau departe de containare. Cei care stau aproape, nici nu trebuie sa il scoata, il depoziteaza acolo la containare. Nu platesc serviciul acesta, dumnealor – cetatenii- si eu si parintii mei si toti platim pentru serviciul care ni-l presteaza Scornicestiul, care vrem nu vrem, avem in contract 2 lei/persoana, ei vin lunar si ne cer banii, nu le dam banii ne dau in judecata. Asta e programul, a fost cu fonduri europene, nu poti sa il inchizi. Oricum o sa ii anunt pe aceasta cale ca in momentul asta e spre finalizare alt proiect pe fonduri europene, la nivel de tot judetul prin care s-a executat déjà o groapa de gunoi mare la Balteni si va fi alt serviciu care il va prelua si pe acesta de la Scornicesti si preturile s-ar putea sa creasca impuse de cei de la Slatina, direct cu cetateanul o sa faca, nu se va ocupa primaria. Nu depinde de mine, iar astea sunt obligatorii si de la Mediu. Toti trebuie sa avem contracte de salubrizare si societatile si cetatenii, asta e viitorul, am vrut in Uniunea Europeana nu poti altfel sa stii. E obligatoriu sa demostrezi ca ai program, ceva si sa duci chiar acolo gunoiul.


   D.C.: Pe de alta parte foarte multi cetateni s-au plans de starea drumurilor din localitate, ati mai discutat despre aceasta.

   P.: Da. Dar haideti sa vorbim.

   D.C.: Pe viitor exista o strategie  de dezvoltare puternica in ceea ce priveste problema?

   P.: Exista bineinteles o strategie, sunt proiecte deja executate. Noi avem, stim unde si ce avem de facut. Avem peste 15 km de strazi, strazi nu drumul judetean, nu strada principala. Dar cetatenii banuiesc ca aici se refera la strada principala trebuie sa le explicam ca strada pe principala nu s-a putut interveni, s-a lucrat, au fost lucrarile de canalizare care acum s-ar parea ca sunt finalizate; totusi pana nu  vad ca se da drumul si functioneaza nu sunt sigur. Oamenii acestia care au executat lucrarea au obligatia sa repare ce au stricat, sa repare. Ei au facut reparatii,unele deja sunt cu probleme dar probabil ati observat au venit din nou, oricum timp de un an de zile ei sunt obligati sa vina la orice solicitare a mea, sa refaca pe unde se distruge. Dar oricat ar repara si reface, ele nu vor mai fi asa, cum au fost inainte, adica ca sa fie ca inainte trebuie sa turnam un strat de asfalt nou , ori pana cand vedem ca nu mai lucreaza, ca nu se mai lasa, pot aparea defectiuni inca un an de zile de acum incolo si daca ne apucam sa turnam noi asfalt, care il am in plan si pe acela, sa facem un covor asfaltic pe toate drumurile pe care s-a lucrat cu canalizarea, iar in primavara s-a lasat, am bagat bani degeaba. Mai suportam un pic, cum am suportat atatia ani de zile cand ne lasase administratia trecuta cu gropile alea pe margine si cu gurile de canal iesite de se putea face accidente, nu am putut face mai mult decat sa insistam sa vina mai repede o societate sa le preia, sa le termine, lucrarile oricum nu s-au terminat, acum este cat de cat acceptabil, se poate circula. Nu sunt conditiile cele mai bune, nici mie nu imi convine,  as vrea sa putem cat mai bine sa circulam, dar pana nu termina  aceasta societate (n.r. S.C. Condorpad S.A.), pana nu iese din garantie ce au facut ei adica peste un an de zile, cat timp ei au raspundere nu pot sa ma apuc sa fac, aia e treaba primariei sa turnam un covor asfaltic nou. Ei inca mai vin, acum au venit din nou, poate pana in iarna mai vin; oriunde se lasa, unde vor fi probleme, unde se lasa vor veni si vor face reparatii timp de un an de zile. Iar dupa ce se va termina cu ei si se va incheia total atunci e raspunderea noastra intr-adevar sa vedem cum intervenim. Sunt vreo 6km unde trebuie sa turnam covor asfaltic nou. Referitor la stradutele laterale, eu cred ca sunt intretinute mai bine ca in alti ani, ca sunt cu piatra, ca oamenii intr-adevar vor asfalt nu mai vor cu piatra. Sunt zone unde nu ma mai lasa sa mai bag piatra, ca as baga, sau grederul nu ma lasa, spun: “Gata, numai ca s-a bagat atata piatra”. S-a bagat si de celalalte administratii, s-a bagat piatra multa. Vor asfalt. Eu am proiecte am si inceput, cum va spuneam mai devreme, cei 900 de metri pe Gura Osicii, s-a asfaltat strada Gura Osicii, la Falcoiei Deal sunt 500 de metri. In continuare avem, din 16km am facut 1.5km, mai avem inca 14.5 km in proiect si finantarile nu sunt cum am vrea noi, nu vin banii toti o data. Avem si in bugetul local o parte din lucrarile astea, avem si pe fonduri de la guvern, aprobate pe o perioada de trei ani. Noi am inceput la sfarsitul anului trecut cand am facut Gura Osicii, am primit primii bani si am inceput sa asfaltam, a trecut un an. Mai sunt de asfaltat si Falcoieni Deal si in Valea Merilor, majoriatea strazilor importante, adica strazile mari fiindca toti iti cer sa ai 4.5 m latime, deci majoritatea, daca nu toate le-am cam prinde in proiect. De asemenea pentru asfaltul nou care spuneam ca ar trebui turnat pe strada principala, la sfarsitul anului o sa comand proiect pentru anul viitor. Cum va termina firma asta toate reparatiile si au iesit din garantie imediat turnam covor 5-6km. Ne dorim mai bine, dar nu se poate acum deoarece lucrarile cu apa si canalizarea au stricat foarte mult si nici nu tin, ati vazut le repari acum si peste 2 luni s-a lasat iar. Ei mai lucreaza, pamantul se lasa, vin ei si repara unde s-a lasat si apoi turnam noi. Probabil ca anul viitor, spre toamna, o sa avem asfalt nou. Pana atunci mai facem stradute, sigur o sa mai facem chiar din toamna asta mai asfaltam niste stradute laterale.

   D.C.: Canalizarea se va extinde si pe alte stradute?
   
   P.: Deja s-a demarat faza a doua a proiectului, asta a fost prima faza. Noi ne-am inscris din nou, am facut toata documentatia, avem hotarare de consiliu, pana la sfarsitul septembrie sau octombrie cel tarziu, o sa primim “OK-ul” daca e eligibil sau nu proiectul, cei care se ocupa, consultantii spun ca este mai mult ca sigur ca se va aproba si de anul viitor va incepe etapa a doua. Ce inseamna etapa a doua? Va fi in primul rand finalizat drumul principal pana la iesire din localitate spre Ciuresti, va merge de asemenea si spre Baltati, Baltatiul va fi legat la noi la Potcoava, va merge si spre Bircii-Chiteasca care vor fi legati tot la Potcoava, ca ei nu au cum sa ii lege la Scornicesti fiindca au cadere spre noi, apa si canal; in plus o sa mai avem si niste stradute laterale, vedem in momentul in care se aproba care vor fi, cati kilometri si apoi urmeaza si etapa a treia 2017-2018, dureaza sa stiti. Tinand cont ca asta prima care trebuia sa se termine in doi ani s-a terminat in 6 ani, eu sper ca din doi in doi ani sa facem un proiect nou, sa nu dureze mai mult, sa mergem mult mai repede. Eu cred ca pana in 2018, 2020 cel tarziu va fi toata lumea legata si strazile laterale vor fi cu apa si canalizare. Proiecte sunt, lucram, anul viitor sigur se va demara extinderea la ce exista acum, in primul rand strazile principale si cateva stradute, in functie de cati kilometri ne ajung de canalizare si apa.


   D.C.: In final, ce aveti sa le spuneti celor care urmaresc acest interviu?

   P.: Mesajul meu este sa aiba incredere ca eu si echipa pe care am reusit sa o constitui aici, sa o alcatuiesc la primarie si impreuna cu consiliul local ne dam tot interesul sa facem tot ce trebuie pentru localitate, ne dorim sa reusim 100%, dar sa stiti ca e foarte greu, dar avem cele mai intentii, ne dam interesul, ne luptam, ne zbatem toti angajatii primariei. Eu cred ca s-a observat, inca o data spun, ca aici  fost o politica a “usilor deschise”, transparenta, nu am avut nimic de ascuns si n-am de ascuns, cum si tu ai venit acum si m-ai intrebat exact ce ai dorit tu, nu ti-am spus eu sa imi dai anumite intrebari. De asemenea le spun si cetatenilor ca orice isi doresc sa afle pot sa vina aici la noi pentru ca este sursa cea mai sigura, restul pe strada mai sunt si multe vorbe care nu sunt adevarate si nici nu are rost sa le ascultam. De la mine au toata deschiderea, eu doresc sa candidez inca un mandat deoarece am demarat atatea proiecte, mai am proiecte. Nu v-am spus, inca ceva la infrastructura trebuie mentionat, de asemenea lucram la un alt proiect care tine numai de zona de oras, zona de oras inseamna de la pod de la Jantea pana la scoala Falcoeni si acest proiect integrat e un proiect complex, adica: asfalt, trotuare, santuri, piste de biciclisti, amenajare iluminat, camere video. Nu am mentionat ca noi am facut si un sistem de camere video, in momentul asta avem 21 de camere video care cate o data ne-au ajutat sa stiti, nu stiu oamenii dar politia a mai identificat cate un om pe camerele acelea, adica nu sunt rele. Dar proiectul acesta implica ceva si mai profesionist,  cel putin zona de acolo de la Jantea , ca asa e proiectul, eu as fi vrut toata localitatea, dar se adreseaza numai oraselor, numai zona de oras si asta(n.r. de la pod de la Jantea si pana la scoala Falcoieni) este prinsa ca orasul Potcoava, restul sunt prinse ca si sate apartinatoare, deci avem si un proiect foarte important care, daca reusim sa il implementam, pana la sfarsitul anului viitor probabil ar demara si este ceva extraordinar. Mai avem un proiect pentru caminul cultural, “Casa de cultura” se numeste acum. Nu am spus, dar noi ne-am infratit cu un orasel din Bulgaria, un orasel mai mare fata de noi, el are 10000 de locuitori fata de 6000 ai nostri si depunem impreuna un proiect tranfrontalier, tot pe fonduri europene “Modernizare casa de cultura”, au si ei si noi acelasi proiect, adica aceasi lucrare trebuie sa facem. Sper sa reusesc si cu acesta, am inceput niste proiecte care efectiv ele se vor reliza in mandatul viitor, ca dureaza: pana le depunem, pana trec de anumite comisii, pana sunt eligibile, pana faci licitatie trece un an, poate si mai bine. Bineinteles ca as vrea sa le duc la bun sfarsit pentru ca eu le-am inceput. In afara de cum va spuneam mai devreme, in afara de gradinita aceia la care am gasit proiectul depus, dar pana la urma tot eu am umblat sa se execute pentru ca nu era pus in executie, eu nu am gasit nici un proiect aici, in primaria Potcoava, toate le-am facut eu, eu impreuna cu echipa si cu aprobarea Consiliului local. Toate proiectele care sunt facute si pentru baze sportive, facem terenurile acestea (n.r. terenurile de sport), pentru asfalt, pentru podul de la intrare spre Satul Nou si acesta pentru casa de cultura, toate s-au executat in mandatul meu. In rest le urez sanatate multa si sa aiba incredere ca incet, incet lucrurile se schimba in Potcoava. Multumesc.

   D.C.: Observ ca in interviul de astazi ati abordat multe teme de interes pentru potcoveni. Va multumesc pentru binevointa de a raspunde acestor intrebari si va urez sanatate si succes in realizarea planurilor dumneavoastra.


   P.: Multumesc mult si tie sanatate si tuturor va urez multa sanatate si sa ne vedem cu bine!  

-------------------------------------------------------------

Acesta a fost interviul, astept parerile dumneavoastra mai jos intr-un comentariu si de ce nu orice sfat sau obiectie. Puteti totodata sa puneti  cateva intrebari, la care doriti sa va raspunda domnul primar.              

About

In 2017 blogul a aniversat 3 ani de la lansare, timp in care a fost vizitat de mai mult de 170000 de ori si pentru asta va multumesc tuturor pentru sprijinul acordat si va astept in continuare sa vizitati si chiar sa distribuiti si prietenilor vostrii ceea ce v-a placut.

Un comentariu:

Lasă un comentariu


Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Totalul afișărilor de pagină

YouTube