„Prietenia este floarea unei clipe şi fructul timpului” — M A. von Kotzebue
Follow Me

Despre eficienta energetica a cladirilor



By  Daniel     marți, octombrie 20, 2015    Etichete:,,, 

   Ti se pare cunoscut termenul de "eficienta energetică"?
   Sunt sigur ca cel puţin o data ai auzit de el pana acum si de cele mai multe ori nu i-ai acordat importanţă cuvenită. Îmi propun în acest articol sa prezint intr-un mod cat mai pe înţelesul tuturor acest termen folosit din ce în ce mai des în ziua de zi.
   Pentru început sa ne imaginam ca suntem intr-un birou, un birou ca oricare altul: plin de hartii, dosare, echipamente electrice ce ne fac munca mai uşoară (doua calculatoare, un scanner, o imprimanta , un distrugator de documente, , un aparat de aer conditionat si alte auxiliare) mai este si centrala termică care creeaza condiţiile optime de lucru atunci cand afara este frig, iar acum ca tot este o  vreme mohorata de toamna si aceasta sta pornită non-stop. Biroul nostru mai are si o fereastra  foarte mare pentru ca lumina naturală sa ne răsfeţe în fiecare zi. Timp de opt ore ne petrecem ziua aici: avem toate echipamentele electrice în priza, temperatura este ţinută constant al 20 C, lampile stau aprinse pe birou mereu iar usa se deschide din minut in minut.
   Ce îţi sugerează toate aceste lucruri?
   Toate acele electronice consuma, geamul este si el participant la risipa de energie... în fine toate se rezumă la pierderi de bani.
   Îţi propun acum sa te gandesti ca tu eşti cel care conduce firma ce are acest birou. Cum vezi aceste pierderi? Nu-i asa ca ai vrea sa le minimizezi cat mai mult cu putinţă?
   Cam la asta se rezumă termenul  "eficienta energetică": sa reduci cheltuielile unei clădiri la minim.

   Dar, banuiesc, ca te intrebi cum poti evalua eficienta energetica a unei cladiri sau cum poi afla daca cladirea in care esti acum este o "cladire verde"?
   Pentru acesta specialisti atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (auditori energetici atestati) determina caracteristicile termice si energetice si stabilesc din punct de vedere tehnic si economic solutiile de reabilitare si/sau modernizare termo-energetica a constructiei si instalatiilor de preparare apa calda si incalzire pe baza datelor din expertiza termica si energetica a cladirii. Aceasta operatiune poarta denumirea de audit energetic iar costul ei variaza in functie de dimensiunea si complexitatea imobilului.

   Un audit energetic consta in mai multe etape, dar cea mai cunoscuta este  realizarea unei harti termice cu ajutorul unei camere cu termoviziune, adica este realizata o termografie a cladirii.

   Iata cum arata un bloc nereabilitat privit cu o astfel de camera:













   Mai jos poti vedea cum arata acelasi bloc dupa ce a fost reabilitat termic, prin intermediul muncii depuse de un auditor energetic impreuna cu echipa sa:


   Se poate observa ca nuantele de rosu sunt foarte putin prezente, adica pierderile de caldura sunt foarte mici.

Acest articol participa la competitia 'Super Blog'

About

In 2017 blogul a aniversat 3 ani de la lansare, timp in care a fost vizitat de mai mult de 170000 de ori si pentru asta va multumesc tuturor pentru sprijinul acordat si va astept in continuare sa vizitati si chiar sa distribuiti si prietenilor vostrii ceea ce v-a placut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasă un comentariu


Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Totalul afișărilor de pagină

YouTube