„Prietenia este floarea unei clipe şi fructul timpului” — M A. von Kotzebue
Follow Me

Eclipsa de Soare



By  Daniel     vineri, martie 20, 2015    Etichete:,, 
 

 In 20 martie 2015 vor fi cateva evenimente astronomice forte importante: eclipsa partiala de soare, superluna, acel moment in care astrul ceresc va fi cel mai aproape de pamant, si echinoctiul de primavara. Eclipsa va fi vizibila in aproape toate orasele tarii. Nu incercati insa sa va bucurati de spectacol fara ochelari speciali. Medicii avertizeaza ca puteti ramane cu probleme grave de vedere. Data de 20 martie 2015 va ramane in amintirea celor fascinati de astronomie. Intr-o inlantuire rara a fenomenelor ceresti, care se produce de obicei odata la cateva sute de ani, au loc trei evenimente separate: eclipsa partiala de soare, superluna-perigeul, cum o numesc astronomii- si echinoctiul de primavara. Nu incercati sa priviti soarele, cu ochiul liber. 
   Puteti ramane cu sechele pe viata, cum ar fi arsurile de retina. Viorica Frantescu, medic oftalmolog: "Protectia poate sa fie, incepand cu un ochelar de soare, cu protectie de 100% - polaroidul este unul dintre ochelari - dar nu mai mult de 5 secunde, cu pauze. Daca nu au acei ochelari speciali, pentru eclipsa, sunt radiografiile, dar sa nu fie formatiunea anatomica, in dreptul ochiului. Sticla afumata, ma rog, afumata pe amandoua partile si bine, bine afumata! Nu mai mult de cateva secunde, pentru ca leziunile sunt urate." Insa, in afara de ochelarii speciali pentru eclipsa care, de regula, nu se gasesc in comert, niciuna dintre improvizatii nu confera o protectie totala. Asa ca, spun medicii, cel mai bine ar fi sa priviti fenomenul de la televizor. Eclipsa ne afecteaza comportamentul spun psihologii. Vor avea de suferit in special persoanele cu diverse labilitati psihice. 
  Delia Cormos, psiholog: "O eclipsa este un fenomen neobisnuit, care ne scoate din cotidian. Lipsa luminii sau diminuarea intervalului in care noi avem acces la lumina solara ne poate influenta in sensul de a agrava starile depresive."    Vanatorii de eclipse si-au ales deja locurile de unde pot suprinde cel mai bine momentul. Ciprian Sporea, astronom amator: "Practic ai nevoie de un loc care sa fie deschis, adica sa nu ai obiecte in jurul tau, copaci, blocuri si asa mai departe." Urmatoarea elipsa partiala de soare va putea fi vazuta in Romania peste 5 ani, in iunie 2020.

About

In 2017 blogul a aniversat 3 ani de la lansare, timp in care a fost vizitat de mai mult de 170000 de ori si pentru asta va multumesc tuturor pentru sprijinul acordat si va astept in continuare sa vizitati si chiar sa distribuiti si prietenilor vostrii ceea ce v-a placut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasă un comentariu


Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Totalul afișărilor de pagină

YouTube